Hvad er rattan?

Hos Sika-Design har vi haft en passion for rattan siden 1942. Mange af vores indendørs møbler er håndlavet af det smukke materiale. Men hvad gør rattan så specielt og hvorfor holder vi så meget af det.

Rattan er ikke bambus

Rattan er et af de mest bæredygtige materialer tilgængeligt til produktion af møbler. Rattan bliver tit forvekslet med bambus, men der er stor forskel på de to materialer. Bambus kan ikke bøjes, fordi det er hult. Rattan derimod er massivt og kan derfor dampes og bøjes i alverdens former. Dette gør desuden rattan-møbler meget slidstærke og i stand til at holde i generationer.

 Rattan findes i 600 forskellige varianter, og af disse kan 40 bruges til møbelproduktion. Hos Sika-Design bruger vi kun de 2 bedste sorter kaldet Tohiti og Manau.

Rattan og bæredygtighed

80% af verdens rattan ressourcer vokser i Indonesien, tæt på Sika-Designs fabrikker. Ifølge det indonesiske folk, krammer rattan regnskoven. Dette skal forstås både bogstavelig talt, da rattan vokser som lianer omkring træerne i regnskov, og i overført betydning, da rattan-produktion medvirker til at bevare regnskoven. Ingen regnskov, ingen rattan. 

  • Rattan regenererer i løbet af 5 til 7 år, hvilket gør det til et af verdens hurtigst-voksende materialer til møbelfremstilling. Rattan-lianer er kendt for at vokse op til 100 meter. 
  • Rattan absorberer CO2 and genererer ren luft - og producerer op til 35% mere ilt end et træ.
  • Rattan høstes på den mest miljøvenlige måde, nemlig ved håndkraft. 

Forarbejdning af rattan

Materialet er nemt at forarbejde, da det kun skal dampes i 10-15 minutter, før det kan formes i hånden. Alle vores rattan-møbler er derfor håndlavede ved hjælp af ganske få redskaber. Rattan kan anvendes helt uden yderlig behandling, dette kalder vi skin-on. Rattan kan også bejdses og lakeres efter ønske. Hos Sika-design bruger vi udelukkende toksin-fri fernis. 

Brug og vedligeholdelse af rattan møbler

Rattan er bemærkelsesværdigt slidstærk og modstandsdygtig overfor varme, kulde, fugt og temperaturudsving. Rattan-møbler egner sig bedst til indendørs brug, men kan også anvendes i overdækkede områder.

Rattan kræver ingen vedligeholdelse, men til daglig rengøring kan det tørres af med en hårdt opvredet klud.

Find produkt